Community

Volg ons

Nieuws

Swingende P.O.P.-gesprekken

P.O.P.-gesprekken (persoonlijk ontwikkelings
Lees verder

Leerling-gesprekken

Gaaf! Het docententeam van Basisschool De Regenboog te Do
Lees verder

Incompany Pelgrimage Ongewoon Ondernemend

Het managementteam van VBA, een landelijk opererend accou
Lees verder

“De waarheid is nooit precies zoals je denkt dat hij zou zijn ...”

  • SAMI Training Nederlands
  • SAMI Training English

Sapmi en de Sami

Hoe gek het ook klinkt, Sapmi (Lapland) en haar oorspronkelijke bewoners, de Sami, zijn de ‘leermeesters’ die ons de inspiratie gegeven hebben dit bijzondere concept te ontwikkelen.

Sapmi

Sapmi wordt wel Europa’s laatste wildernis genoemd. De natuur is hier adembenemend, oorspronkelijk en indringend aanwezig. Je redt het hier alleen als je meesterschap ontwikkelt in het levensthema leiden<>volgen. Hier ontkom je er niet aan de omgeving en de omstandigheden scherp ‘te lezen’ en er strategisch op te antwoorden. In jouw antwoord wordt direct en ondubbelzinnig duidelijk of er sprake is van een disbalans. Je ervaart er op een fundamenteel niveau je werkelijke proportie als leidinggevende.

Sapmi bestookt je ‘in duizendvoud’ met beelden en ervaringen die symbool staan voor groei en ontwikkeling. Deze beelden zijn niet of nauwelijks vervormd door menselijke invloed. Ze zijn oorspronkelijk, zuiver en liegen niet. Je kunt ze gebruiken om een authentiek antwoord te vinden op de vragen die je bezighouden.

Ja, het klinkt zweverig. Maar we garanderen je dat er niets zweverig aan is als je met een zware rugzak dit onherbergzame toendra-achtige terrein intrekt. Je wordt gedwongen stevig met twee voeten op aarde te staan en de opdoemende uitdagingen vanuit verschillende perspectieven te bekijken (multidimensionaal) om vervolgens strategisch, tactisch en operationeel regie te pakken en op het juiste moment te leiden of te volgen.

 

De Sami

De Sami zelf, vormen ook een enorme inspiratiebron. We hebben ons in hen verdiept, er intensieve gesprekken gevoerd en, vanuit het perspectief van organisatieontwikkeling en leiderschap, voortdurend fundamentele vragen gesteld. De antwoorden zijn verwerkt in- en vertaald naar ons concept. 

Onze wereld staat onder druk. We durven te stellen dat de diepere en andersoortige kennis van de Sami over ‘in balans leven en werken met de omgeving’, in ons denken opgenomen zou moeten worden. We hebben stellig de indruk dat er antwoorden te vinden zijn voor de lastige vragen die zich vanuit de naderende toekomst opdoemen.

Overigens hebben we niet de pretentie dat we specialisten zijn met betrekking tot de Sami of hun cultuur. 

"Look deep into nature. Then you'll understand everything ..."

Balans in leiderschap

Hoe kan jij je draagkracht vergroten?

 

Beelden

 Wat stroomt er en wat staat er stil in jouw leven?

Andere wijsheid

Wat heb jij nodig om onbekend terrein in te trekken?